Agnes Joseph doet als woordvoerder pensioenen nogal wat stof opwaaien. De nieuwe pensioenwet zou geen garantie geven op hogere pensioenen en bovendien te complex zijn. De BPP licht toe…
Haar partij NSC wil bovendien een referendum om de deelnemers te laten beslissen of zij de overgang naar het nieuwe stelsel wel of niet willen. De BPP vindt het onverantwoord om zo’n enorme wijziging op het laatste moment door te voeren. Daarvoor is de besluitvorming veel te complex.
Wel staan wij van harte achter de voorstellen om de medezeggenschap van gepensioneerden in de toekomst te vergroten. En om nog meer accent te leggen op een beleid waarin de koopkracht van pensioenen overeind blijft. Deze verbeteringen kunnen echter beter worden doorgevoerd na de transitie. Iedere vertraging van de invoering van het nieuwe stelsel betekent immers uitstel van de reële kans op positieve aanpassing van de uitkeringen.
Alle pensioenfondsbesturen en sociale partners denken hetzelfde over een mogelijk referendum: niet doen! De politiek wil wel kijken hoe we de koopkracht van onze pensioenen beter kunnen garanderen. Het voorstel is om dit na 1 januari 2028 te doen. Gelet op de te verwachten verbeteringen vanaf 1 januari 2026, vinden wij dat een verstandige aanpak.
Zoals we hierboven al aangaven, vinden wij de plannen van NSC onverstandig. Wij lichten dit toe met twee kanttekeningen.
Ook is het onjuist dat NSC meldt dat er in het nieuwe stelsel te veel wisselende uitkomsten zullen zijn. Er zijn immers waarborgen in de regelgeving ingebouwd, die de uitkomsten voor gepensioneerden juist stabieler maken. De kans op positieve aanpassingen wordt groter, vanaf een redelijk stabiele basis. Er zal misschien een keer worden gekort, maar vergeleken met het verleden zullen de uitkomsten veel vaker positief zijn. Gemiddeld zal het over de jaren dus zeker positiever uitpakken. Een grote crash op de financiële markten zal wel gevolgen hebben voor de pensioenen, maar dat zou ook het geval zijn in het huidige systeem.
Het is redelijk onbegrijpelijk dat NSC de discussie over bovengenoemde onderwerpen uit de weg gaat. En dat de pensioensector NSC, publiekelijk tenminste, niet op de feiten wijst.
BPP-vicevoorzitter Jaap van der Spek