Logo PFZW belangenvereniging

Nout Wellink valt pensioenfondsen bij

01-10-2019

Opnieuw kijken naar de rekenregels pensioenen, dat is een opvatting die nu ook door de oud-president van DNB Nout Wellink wordt gedeeld. Naast vele andere deskundigen, de grote pensioenfondsen, sociale partners en ouderenorganisaties, is dit een belangrijk signaal aan de politiek dat er nu echt wat moet gebeuren.

“Je moet naast de rente ook serieus onderzoeken of je niet een plukje rendement van de beurs kunt meerekenen bij de dekkingsgraden.” Wellink zei dat in het radioprogramma 1 op 1 met Sven Kockelmann. Tot op heden is de zogenoemde rekenrente heilig bij het vaststellen van de dekkingsgraden.

Vorige week zei zijn opvolger Klaas Knot nog dat kortingen van de pensioenen niet te voorkomen zijn. “Knot heeft gelijk volgens de huidige regels”, zei Wellink, “maar het is altijd de moeite waard om serieus naar de rekenregels te kijken. Misschien moet je de rendementen van de pensioenfondsen voorzichtig meenemen.”

Minister Koolmees is nu echt aan zet. Wil hij het pensioenakkoord in daden kunnen omzetten, dan moeten kortingen worden voorkomen en dient reëel uitzicht op indexatie hersteld te worden. Het maatschappelijk verzet zal anders alleen maar toenemen

Ga terug