Ondanks de groeiende kritiek op het voorstel van NSC een referendum te houden per pensioenfonds alvorens tot wel of niet invaren te besluiten houdt NSC vast aan dit voorstel. Wel biedt men nu een alternatief waarin pensioenfondsen een individueel bezwaarrecht kunnen instellen.
De BPP is van mening dat zowel aan het houden van een referendum als het aan het nu voorgestelde alternatief van een individueel bezwaarrecht onoverkomelijke bezwaren kleven. Kijk wat dat betreft ook naar het commentaar van de pensioenfondsen.
Wij vragen daarom aan de politiek het volle accent te leggen op het pleidooi over de verdere verbetering van de koopkracht. Een onderwerp dat terecht in de voorstellen eveneens wordt benadrukt.
Zowel aan het houden van een referendum als aan de invoering van een individueel bezwaarrecht kleven ernstige technische bezwaren.
Wij noemen in dat kader de volgende punten:
1.In beide voorstellen komt terecht de nadruk te liggen op een juiste informatie verstrekking die bovendien voor alle deelnemers begrijpelijk is. Goede voorlichting is een vereiste maar maar dat lijkt eenvoudiger dan het is. Je kunt immers vooraf niet bepalen wat de effecten zullen zijn. De omvang en samenstelling van de groep die op basis van een bezwaarrecht besluit niet in te varen bepaald immers pas wat de gevolgen precies zullen zijn. De kans dat de voorlichting vooraf dan niet zal kloppen met de uitkomst achteraf is bijna zeker.
2. Iedere extra wijziging in de procedures zal, nu veel fondsen op basis van de bestaande afspraken heel ver zijn met hun voorbereiding, bijna zeker tot een vertraging van de invoeringsdatum leiden en tot het maken van veel extra kosten. En dit is heel nadelig voor in het bijzonder de gepensioneerden. Diezelfde gepensioneerden die mogelijk in de toekomst zullen zien dat ze beter af zouden zijn geweest als ze wel de keuze voor invaren zouden hebben gemaakt.
De goede voorstellen om de koopkracht van de pensioenen te versterken zijn zo belangrijk dat daarop het volle accent moet liggen de komende periode.