13-10-2022

Tweede Kamer moeizaam verder met Pensioenwet

De Tweede Kamer worstelt met de complexe wetgeving voor een nieuw pensioenstelsel.

Zoals wij steeds hebben aangegeven geldt ook voor ons dat zorgvuldigheid bij deze belangrijke voorstellen belangrijker is dan snelheid. Maar met de pensioenfederatie delen wij de opvatting dat een uitstel niet te lang mag duren, om uiteindelijk een tijdige invoering door de uitvoeringsorganisaties in het vizier te houden.

Op de voor ons belangrijke punten wordt wel enige, maar toch nog onvoldoende voortgang geboekt. Zo wordt inmiddels wel duidelijk dat de door ons verlangde voorkeur voor een transitie op basis van de standaard methode de sterke voorkeur heeft en dat de ingewikkelde en terecht bekritiseerde vba-methode slechts bij uitzondering en goed beargumenteerd kan worden toegepast.

Op andere punten die voor ons van belang zijn, 

  • zoals een sterkere betrokkenheid van gepensioneerdenorganisaties,
  • de mogelijkheid om gepensioneerden als een groep te behandelen,
  • en een strakkere formulering wat evenwichtigheid moet inhouden, 

zijn de toezeggingen nog minder hard maar worden wel toezeggingen voor nadere uitwerking gedaan.

Minder gelukkig zijn wij met de stroperigheid van het debat als het gaat om andere zaken die breed uit bediscussieerd worden maar op dit moment alleen maar zand in de raderen lijken te strooien en daarmee  de voortgang belemmeren.

  • Zo wordt er veel tijd besteed aan een op zich niet onbelangrijk punt om het aantal personen dat geen pensioenregeling kent betere toegang tot het stelsel te geven. Een discussie die naar onze wijze van zien geheel los staat van de stelselwijziging en dus beter afzonderlijk kan worden gevoerd, Dat enkele partijen realisatie van dit punt voorwaardelijk stellen om tot goedkeuring van de wet te komen achten wij dan ook niet zuiver als dit de tijdige voortgang in gevaar brengt.
  • Ook wordt enorm veel tijd besteed aan het nog ontbreken van de resultaten van de commissie parameters. Dat is opnieuw een niet onbelangrijk onderwerp, maar heeft in dit stadium minder betekenis en speelt pas een rol bij de toepassing van de wet op decentraal niveau. Belangrijk dan om te toetsen of de gemaakte keuzes op fondsniveau evenwichtig uitwerken, maar zolang die keuzes niet zijn gemaakt, en dat kan pas na invoering van de wet, kan je er weinig of niets mee. Ook niet wanneer ze morgen bekend zouden zijn.

Op woensdag 19 oktober wordt het voorlopige debat zoals thans voorzien afgerond. Natuurlijk weer te volgen op de site van de Tweede Kamer.
Vooralsnog zijn tenminste de coalitiepartijen bereid de plenaire behandeling in de week van 1 november te plannen. 

Daarna volgt dan de behandeling in de Eerste Kamer en zal de lagere regelgeving, inclusief de uitkomsten van de commissie parameters, nog aan de orde komen.

Terug naar nieuwsoverzicht

Cees Michielse