header afbeelding

Koopkracht in huidige pensioenstelsel niet veilig

In ons huidige pensioenstelsel hebben veel pensioenfondsen al jarenlang, ondanks hoge rendementen op de beleggingen, de pensioenen niet kunnen verhogen. Of beter gezegd: op basis van de geldende regelgeving niet mogen indexeren.

De opgebouwde aanspraken kennen nu een grote mate van zekerheid. De berekening van die verplichtingen moet gebeuren op basis van de zogenaamde 'risicoloze rente'. Doordat de verplichtingen van pensioenfondsen betrekking hebben op heel lange periodes (tot wel 60 jaar en langer), heeft een schommeling van de rente grote gevolgen voor het geld dat pensioenfondsen daarvoor opzij moeten zetten.

Wat betekent dit in de praktijk voor PFZW?

Voor een pensioenfonds als PFZW, met veel jongeren in het bestand, betekent een aanpassing van de rente met 1% ongeveer 17 punten in de aan te houden reserve. Bij rentedaling stijgen de verplichtingen, bij een renteverhoging gaat het omgekeerd.

Daarnaast speelt een rol dat de pensioenfondsen buffers moeten aanhouden om tegenvallers in de toekomst te kunnen opvangen, voor zij tot indexatie mogen overgaan. Zo mag nu pas gedeeltelijk worden geïndexeerd bij een dekkingsgraad van 110%. Volledige indexatie mag pas worden toegekend bij een dekkingsgraad van 125%.

Nadelen van de huidige rekenregels

1. Door de grote mate van instabiliteit van de risicoloze rente die van dag tot dag sterk kan schommelen, vindt er achter de schermen voortdurend inkomensoverdracht plaats tussen jong en oud. Dit kan alleen worden opgelost door een meer stabiele rendementsrente toe te laten of door niet langer te spreken over 'zekere aanspraken'.

2. Door de stapeling van zekerheden, waarbij risicoloze rente gecombineerd wordt met gedwongen buffervorming, is iedere aansluiting met de reële economische ontwikkelingen verloren gegaan.

3. In de afgelopen 12 jaar vond bijna een verdubbeling van het vermogen van pensioenfondsen plaats, door goede vermogensopbrengsten (gemiddeld ruim 8% op jaarbasis). Toch kon door de rentedaling die tot een sterke verhoging van de verplichtingen leidde, niet worden geïndexeerd.